SLOVESNOST NA POKLJUKI

V soboto, 11. julija 2020 je Organizacijski odbor spominskih pohodov; borcev, veteranov vojne 1991 in slovenskih častnikov na Triglav z krajšo slovesnostjo pred vojašnico Rudolfa Badjure na Pokljuki simbolno obeležil povratek patrulj 1944 – 1991 – 2020 s Triglava.

Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu Triglava razvili slovensko trobojnico. Pohod in zaključna prireditev predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji. Čeprav se je organizacijski odbor odločil, da letos 35. spominskega pohoda ne bo izvedel, ker zdravstvene razmere zaradi nevarnosti širjenja pandemije covid-19 tega ne omogočajo, so na Triglav samoiniciativno krenile tudi nekatere tradicionalne pohodniške skupine iz Kopra (2 leto), Ankarana (22 leto), Kuma (11 leto) in Cerja (6 leto). Zaključna slovesnost na Pokljuki se je začela s postrojem patrulj 1944 – 1991 – 2020 in prihodom zastave Slovenske vojske ter praporov Prešernove brigade, ZVVS, ZSČ in ZPVD Sever. Udeležence je nagovorila Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora. Kulturni program je povezovala Romana Purkart, nastopili pa so sekstet Orkestra slovenske vojske, Oktet Lip Bled in recitatorke blejske osnovne šole Eva Radovanovič, Gala Dasovič Ravnik in Lisa Nikolini. Ob letošnjem pohodu je Društvo veteranov Sever Severne Primorske natisnilo – izdalo spominsko poštno razglednico, ki spominja na 6. pohod CERJE – TRIGLAV 2020, 30. obletnico plebiscita o osamosvojitvi in neodvisnosti Slovenije in 75. obletnica zmage nad fašizmom.

Tako kot lansko leto so se na Cerju pridružili našim članom Društva Veteranov Sever Severne Primorske, člani pohodniki Policijskega veteranskega društva za Primorsko in Notranjsko iz Kopra in skupaj nadaljevali pohod na Triglav. Po zaključni slovesnosti na Rudnem polju ob povratku proti domu smo imeli še postanek s prijetnim družabnim srečanjem ob dobri pijači in prigrizku z obljubo, da to obliko tradicije pohoda na Triglav obdržimo tudi v prihodnje.

 

 Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/CzZkwCQdQ0I

 

Tekst, foto in video : Vid Šibelja