SLOVESNOST NA ROBIČU

Društvo veteranov Sever severne Primorske je v sodelovanju z Občino Kobarid in OZVVS Zgornje Posočje organiziralo prireditev  v počastitev 30. obletnici samostojnosti, dneva državnosti in v spomin na osvoboditev mejnega prehoda Robič v osamosvojitveni vojni leta 1991.

Prireditev se je pričela z dvigom slovenske zastave ob sočasni izvedbi državne himne. Vse prisotne  je najprej pozdravil župan Občine Kobarid Marko Matajurc, kateri je poudaril enotnost državljanov na plebiscitu o samostojnosti, kakor tudi enotnost vseh pri obrambi domovine. Omenil je tudi da je bilo v preteklih  letih mnogo narejenega za dobrobit vseh, vendar je potrebno z delom nadaljevati. Za njim sta v pozdravnem nagovoru prisotne pozdravila še takratni namestnik komandirja mejne milice Hasib Huseinbašič  in v imenu OZVVS Silvo Hrovat, takrat pripadnik TO.  Predsednik društva Sever Severne Primorske Angel Vidmar je skupaj s sekretarjem društva Brunom Ipavcem županu Občine Kobarid Marku Matajurcu izročil srebrni znak Združenja SEVER. Odlikovanje je bilo podeljeno občini Kobarid zaradi dobrega sodelovanja. Slavnostni govornik na prireditvi je bil takratni predsednik izvršnega sveta Občine Tolmin Pavle Gregorčič, kateri je orisal zgodovinsko prehojeno pot slovenskega naroda do lastne samostojne države. S kulturnim programom je  prireditev popestril mešani pevski zbor Justin Kogoj iz Dolenje Trebuše ki ga je vodil Matej Kavčič, ki je prireditev tudi povezoval. Po zaključenem uradnem delu, je sledilo prijateljsko druženje.

Tekst in foto: A. Mohorčič 

Povezava na videoposnetek
https://youtu.be/lhsseurmcR0

 

Proslava ob 30. obletnici osvoboditve MP Robič - 25.06.2021

25. junija 2021, je na mejnem prehodu Robič potekala spominska slovesnost v počastitev 30. obletnice samosvojitve Slovenije, Dnevu državnosti in v spomin na osvoboditev mejnega prehoda Robič v osamosvojitveni vojni leta 1991. Avtor video posnetka je Silvo JELINČIČ, ki je posnetek izročil z namenom uporabe in objave, Društvu veteranov SEVER Severne Primorske.