SLOVESNOST NA ROBIČU

Društvo veteranov Sever Severne Primorske je v sodelovanju z Občino Kobarid in ZVVS Gornje Posočje dne 25.6 2022  priredilo osrednjo slovesnost ob dnevu Državnosti in obletnici osvoboditve mejnega prehoda Robič v vojni za samostojno Slovenijo 1991. Osrednja Prireditev se je pričela ob 15.00 uri na nekdanjem mejnem prehodu Robič s slovesnim dvigom državne zastave ob zvokih državne himne.

Zbrane najprej pozdravil župan Občine Kobarid Marko Matajurc, kateri je poudaril pomembnost in veličino vseh, ki so kakorkoli s svojimi dejanji prispevali prispevali  k temu, da danes živimo v svoji državi in uporabljamo svoj jezik, kar mnogim v svetu še ni dano. Kot predstavnik ZVVS Gornje Posočje je Iztok Koren leta 1991  poveljnik 25.Alpskega izvidniškega voda TO sodelujoči v dogodkih na MMP Robič poudaril pomembnost neupoštevanja ukazov in da pri osvoboditvi ni bilo nobenih žrtev. Nadrejeni so namreč ukazali oborožen spopad, predajo pa so izpeljali s pogajanji. Slavnostni govornik Alojz Mohar, leta 1991 komandir oddelka Milice v Kobaridu in upokojeni direktor Policijske
uprave Nova Gorica je prav tako poudaril takratno enotnost vseh deležnikov od Milice, katera je prejela prvi udar, do TO in civilnih sfer, ki je vsaka zase in na koncu vsi skupaj dosegli, da imamo danes svojo samostojno državo.


Po končani uradni prireditvi smo se zadržali ob prijetnem druženju.

 

Tekst Alojzij Mohorčič

Foto : Erika Gerbec, Alojzij Mohorčič