SLOVESNOST NA ŽELINU

V nedeljo 23.9.2018 se je preko štirideset veterank in veteranov ter drugih udeležencev, udeležilo »pohoda po barikadah« po dolini Idrijce od Lužnika do Želina in srečanja nekdanjih pripadnikov 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno na Želinu. Pohod po barikadah je tradicionalna aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo iz Idrije in Cerknega   ohranjajo spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na glavnih komunikacijah preko občine Idrija. Njihova naloga je bila postaviti in varovati cestne barikade ter preprečiti morebitne premike enot JLA po komunikacijah iz osrednje Slovenije proti mejnim prehodom z Italijo.

Osrednja slovesnost je potekala na Želinu, kjer so se pohodnikom pridružili tudi nekdanji pripadniki 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno, veterani veteranskega združenja Sever in nekateri drugi udeleženci.

Tekst: OZVVS Idrija – Cerkno

Foto: Erika Gerbec