SLOVESNOST V BOVCU

V veliki dvorani Ite Rine Kulturnega doma Bovec je v soboto, 26. 6. 2021, ob dnevu državnosti in ob 30. obletnici razglasitve in obrambe samostojne Slovenije potekala osrednja prireditev Občin Bovec, Kobarid in Tolmin, ter veteranskih organizacij OZVVS Gornje Posočje in Društva SEVER Severne Primorske-pododbor Bovec.

Prireditev po scenariju Milana Štulca se je začela s prihodom praporov Območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje, Društva veteranov SEVER Severne Primorske in Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, pod poveljstvom Romana Zabreščaka, na prizorišče pa jih je s koračnico pospremil Orkester Slovenke vojske.Prireditve so se ob predsedniku Vlade RS Janezu Janši udeležili še poslanca v DZ RS Danijel Krivec in Boris Doblekar, župani Občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči Valter Mlakuž, Marko Matajurc, Uroš Brežan in županja Tina Gerbec, državni sekretar mag. Bojan Pograjc in drugi predstavniki vlade, predstavniki veteranskih organizacij in združenj, civilnih in verskih skupnosti ter številni drugi udeleženci iz vseh treh občin Gornjega Posočja.Uvodni pozdrav je pripadel županu občine Bovec Valterju Mlekužu, ki je svoj pozdrav namenil tudi v imenu županov Občin Kobarid in Tolmin, Marka Matajurca in Uroša Brežana. Sledil je pozdrav predsednika Društva SEVER Severne Primorske-pododbora Bovec, Alojza Moharja, ki je vse zbrane pozdravil v imenu vseh veteranskih organizacij in združenj. Sledil pa je slavnostni nagovor predsednika Vlade RS Janeza Janše.

Večer pa se je nadaljeval z koncertom Orkestra Slovenske vojske, tik pred koncem so na oder stopili še bovški harmonikarji in navdušili s skladbo Bovška dolina, avtorja Milana Štulca, ki je pesem tudi zapel.

Prireditev je povezovala Damjana Peternelj.

Povzeto po  zapisu : Milana Štulca

Foto: Milan Štulc