SLOVESNOST V BRANIKU

V soboto, 25. januarja 2020 je v Kulturnem domu v Braniku v sodelovanju z KO ZB za vrednote NOB Branik, KS Branik, MO Nova Gorica, Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, Odborom VOS OF – VDV in Društvom veteranov Sever Severne Primorske potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin, ko je dne, 26. januarja 1945 v vasi Pedrovo nad Branikom v spopadu z okupatorjem padlo 11 borcev VOS – varnostno obveščevalne službe, VDV – vojske državne varnosti in GAP – Gruppo nazionale patrioti ter ranjencev pomične bolnišnice. 13 partizanov in vaščanov so zajeli in jih odpeljali. Drugi so se rešili.

Navzoče je pozdravil dr. Klemen MIKLAVIČ, župan Mestne občine Nova Gorica. Slavnostni govornik pa je bil go. Borut PAHOR, predsednik Republike Slovenije ki je bil tudi častni pokrovitelj prireditve in je v govoru opisal takratne dogodke in današnje razmere doma in v svetu. Predsednik in delegacije KO ZB za vrednote NOB so pred spomenik na Pedrovem padlim partizanom položile venec.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Marina Troha so sooblikovali; Moški pevski zbor „Franc Zgonik“ Branik pod vodstvom Jerneja Rustje, učenci OŠ Branik z mentorico Marino TROHA, Mladinska vokalna skupina in otroški pevski zbor OŠ Branik pod vodstvom zborovodje Erike Klanjšček.

Zaključno besedo pa je imela še Katjuša Žigon, predsednica Območnega ZB za vrednote NOB Nova Gorica.

Poleg številnih praporščakov ZB za vrednote NOB so se slovesnosti udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom.

 Tekst in foto: Vid Šibelja