SLOVESNOST V BRANIKU

V soboto, 28. januarja 2023 je v Kulturnem domu v Braniku pod pokroviteljstvom Krajevne skupnosti Branik in KO ZB NOB Branik v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, odborom VOS OF – VDV in Društvom veteranov Sever Severne Primorske. potekala spominska slovesnost, posvečena krutim dogodkom v vasi Pedrovo nad Branikom, ki so se zgodili, 26. januarja 1945 leta.

S slovesnostjo obeležujemo spomin, ko je dne, 26. januarja 1945 v vasi Pedrovo nad Branikom v spopadu z okupatorjem padlo 11 borcev VOS – varnostno obveščevalne službe, VDV – vojske državne varnosti in GAP – Gruppo nazionale patrioti ter ranjencev pomične bolnišnice. 13 partizanov in vaščanov so zajeli in jih odpeljali do danes še neznano kam. Drugi so se rešili. Udeležence slovesnosti je s pozdravnimi besedami nagovoril predstavnik KO ZB za vrednote NOB Branik. Slavnostni govornik pa je bil Miloš LOZIČ, predsednik Sveta ZB NOB Nova Gorica, ki je podrobno orisal takratne dogodke na Pedrovem.

Kulturni program so oblikovali; Kulturno prosvetno društvo Branik, Pevski zbor „Franc Zgonik“ in učenci OŠ Branik. Poleg domačinov, predstavnikov KS, Občin, številnih praporščakov ZB za vrednote NOB, smo se  s preporom Društva, slovesnosti udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske.

Tekst in foto: Vid Š.