SLOVESNOST V DOVCAH PRI KOMNU

V nedeljo, 6. februarja 2022 je pred spomenikom v Dovcah pri Komnu ob sodelovanju z KO ZB za vrednote NOB Komen, KO ZB za vrednote NOB Branik, Društvom Komenski Kras 91, Društvom veteranov SEVER in ZVVS, Občino Komen in MO Nova Gorica  potekala tradicionalna spominska slovesnost, v spomin na 78. obletnico napada Južnoprimorskega odreda na fašistično  in nacistično kolono .

Napad je bil izveden  2. februarja 1944 leta  na motorizirano nemško-italijansko kolono na cesti prav na kraju slovesnosti med Komnom in Branikom v Dovcah. Partizanskemu odredu je poveljeval legendarni poveljnik in narodni heroj Anton Šibelja, partizanko ime Stjenka, namestnik komandanta Južnoprimorskega odreda.

Delegaciji KO ZB za vrednote NOB so pred spomenik padlim partizanom položile vence in se poklonile z enominutnim molkom. Slovesnosti sta sledila pozdravni govor g. Erika MODIC, župana Občine Komen. Slavnostni govornik, ki je orisal partizansko junaštvo med NOB na območju Krasa in Primorske in današnje razmere v družbi pa je bil dr. Martin PREMK, predsednik sveta predsedstva ZZB NOB Slovenije.

Program, ki ga je vodil Andrej ZALESJAK so oblikovali; pripadniki Slovenske vojske, učenci OŠ Antona Šibelja-Stjenka  Komen, podružnica Štanjel in solist – pevec Aleks PAVLIN.

Poleg domačinov in Slovenskih zamejcev so se slovesnosti udeležili številni praporščaki ZB za vrednote NOB iz različnih krajev Slovenije – Primorske in Italije – ANPI ter  veterani osamosvojitvene vojne 91, ZVVS, ZSČ in Društev SEVER s prapori in praporščaki.

Društvo veteranov Sever Severne Primorske je zastopal praporščak s praporom, Marijan SIVKA.

 Prireditev je potekala v skladu z navodili NIJZ o preprečevanju širjenja okužb s COVID 19

 Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/vGrtY4OF4HA

 

Avtor/vir: Vid Šibelja