SLOVESNOST V DOVCAH PRI KOMNU

V nedeljo, 4. februarja 2024 je pred spomenikom v Dovcah pri Komnu v sodelovanju z KO ZB  NOB Komen, KO ZB  NOB Branik, Društvom Komenski Kras 91, Društvom veteranov SEVER in ZVVS, Občino Komen in MO Nova Gorica  potekala tradicionalna spominska slovesnost, v spomin na 80. obletnico napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono.

Napad se je zgodil 2. februarja 1944 leta  na motorizirano nemško-italijansko kolono na cesti prav na kraju slovesnosti med Komnom in Branikom v Dovcah. Partizanskemu odredu je poveljeval legendarni poveljnik in narodni heroj Anton Šibelja-Stjenka, namestnik komandanta Južnoprimorskega odreda.  Delegaciji KO ZB za vrednote NOB so pred spomenik padlim partizanom položile vence in se poklonile z enominutnim molkom. Slovesnosti sta sledila pozdravni govor mag. Erika MODIC, župana Občine Komen.

Slavnostna govornica, ki je orisala partizansko junaštvo med NOB na območju Krasa in Primorske in današnje razmere v družbi pa je bila zgodovinarka dr. Kaja ŠIROK, državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika vlade. Program, ki ga je vodil in povezoval Andrej ZALESJAK so oblikovali; Garda Slovenske vojske, Moški pevski zbor Skala Gabrje-Sovodnje, Pihalni orkester Komen, Darko NIKOLOVSKI, igralec, aktivist in politik in učenci OŠ Anton Šibelja-Stjenka Komen. Poleg domačinov in Slovenskih zamejcev so se slovesnosti udeležili številni praporščaki ZB za vrednote NOB iz različnih krajev Slovenije – Primorske in Italije – ANPI ter  veterani osamosvojitvene vojne 91, ZVVS, ZSČ in Društev SEVER s prapori in praporščaki.

Društvo veteranov Sever Severne Primorske je zastopal praporščak s praporom, Stjepan DOMJAN.

 

Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/5uK4P58mCCU

 

 

Avtor/vir: Vid Šibelja