SLOVESNOST V DRAŽGOŠAH

V nedeljo, 14. januarja 2024, je pri spomeniku v Dražgošah potekala tradicionalna spominska slovesnost, ki spominja na bitko, ki je potekala med drugo svetovno vojno v času med 9. in 11. januarjem 1942 leta v vasi Dražgoše.  V bitki je padlo 9 partizanov. Nemci pa so iz maščevanja pobili 41 domačinov in požgali vas Dražgoše. Predstavlja eno večjih bitk med drugo svetovno vojno na območju Slovenije,  ki je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske.

 

Garda Slovenske vojske je v imenu aktualne predsednice države Nataše Pirc Musar h kostnici pod spomenik padlim borcem položila venec. To so storile tudi številne delegacije združenj borcev NOB iz različnih krajev ter delegacije drugih domoljubnih Društev iz Slovenije in tujine. Slovesnosti so se udeležili tudi pohodniki Po poteh Cankarjevega pohoda s Pasje Ravni v Dražgoše in rekreativnega pohoda Železniki - Rakitovec – Dražgoše. Med njimi so bili tudi naši člani Društva veteranov Sever severne Primorske. Zbrane je slavnostno nagovoril general major Ladislav Lipič, predsednik Organizacijskega odbora spominske slovesnosti v Dražgošah. Na spominski slovesnosti ob 82. obletnici dražgoške bitke je bil slavnostni govorec evropski poslanec Matjaž Nemec. Ob tem je opozoril na znake oživljanja nacifašizma in na situacijo v Palestini. Pojasnil je, da se z velikim spoštovanjem spominjamo poguma Cankarjevega bataljona, ki je sovražniku zadal boleče poraze in izkazal neomajno odločnost v boju za osvoboditev slovenskega naroda. Kulturni program pod sloganom „Od upora in boja do svobode 1941 – 1945“, ki ga je vodil in povezoval Jan BERTOCELJ, so oblikovali; Policijski orkester, Moški pevski zbor Izola pod vodstvom Antona Baloha, igralca Bojan Trampuš in Lina Akif in Združeni pevski zbor osnovnih šol Dravlje in Šentvid pod vodstvom Andreje Kozlevčar.

 Slovesnosti v Dražgošah, ki ostajajo časten simbol boja Slovencev za svobodo, kakor tudi v spomin na trpljenje in umiranje naših prednikov, da imamo danes svobodno Slovenijo smo se udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom.

  

Avtor: Vid Šibelja

Povezava na kratek video zapis:

https://youtu.be/z6IQFZJ_4b0

 

 

Poklon junakom dražgoške bitke - Dražgoše, 14.01.2024