SLOVESNOST V GRAČNICI

Ob spomeniku živemu zidu v dolini Gračnice, v občini Laško, vsako leto poteka spominska slovesnost v spomin in opomin na dogodke iz začetka leta 1944. V začetku februarja tega leta je XIV divizija začela vsem znan pohod iz Bele krajine preko Hrvaške na Štajersko. Prav v ozki dolini reke Gračnice so bili boji najtežji, saj se je tu divizija srečala z živim zidom, ki ga je okupatorjeva vojska sestavila kar iz učencev tamkajšnje osnovne šole.

Na tem mestu je postavljen spomenik, ob katerem se vsako leto zbere veliko ljudi – poleg številnih domačinov tudi predstavniki različnih veteranskih in domoljubnih organizacij, člani območnih združenj borcev za vrednote NOB ter seveda člani in simpatizerji Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV divizije, ki pred tem opravijo tridnevni pohod od Sedlarjevega do Gračnice.

Letos je bila slovesnost v nedeljo 9. februarja. V kulturnem programu ob spomeniku so sodelovali pevci, recitatorji in godba na pihala, slavnostna govornica pa je bila dr. Ljubica Jelušič. V svojem govoru je poudarila pomen NOB, posebej je izpostavila dejstvo, da je treba dogodke iz teh časov zbirati in zapisovati, ker jih bomo le tako lahko prenašali na mlajše rodove.

Slovesnosti smo se udeležili tudi predstavniki Društva veteranov Sever Severne Primorske s praporjem.

 Tekst Kira : TALJAT BIŠĆANIN

fOTO: ERIKA GERBEC