SLOVESNOST V KNEŠKIH RAVNAH

V soboto, 6.maja, je Združenje za vrednote NOB Tolmin, Kobarid, Bovec v Kneških Ravnah priredilo proslavo v spomin na 80. obletnico ustanovitve Gregorčičeve brigade.

Prireditev je potekala pri obeležju, na katerem smo lahko prebrali, da je bilo v tem kraju zadnje dni aprila leta 1943 prvo zbirno mesto novoustanovljene pete slovenske narodnoosvobodilne brigade – brigade, ki je dobila ime po pesniku, rojaku Simonu Gregorčiču in je bila prva brigada v Slovenskem Primorju.

V imenu organizatorja je zbrane s kratkim nagovorom pozdravil predsednik združenja borcev za vrednote NOB, tovariš Rok Uršič, občino pa je zastopal podžupan, gospod Tomaž Štenkler. Slavnostni govornik na prireditvi je bil graparski rojak, jezikoslovec, jezikovni zgodovinar, dr. Silvo Torkar. Rdeča nit njegovega govora je bil razvoj in pomen narodnoosvobodilnega boja, v sklopu katerega je poudaril pomen ustanovitve in nadaljnjo usodo Gregorčičeve brigade ter povezava s sedanjostjo in aktualnimi dogodki. Za kulturni program je poskrbel ženski pevski zbor Sožitje, katerega pevke prihajajo večinoma iz Baške grape.

Prireditve smo se udeležili tudi predstavniki društva Sever Severna Primorska.

 Foto in tekst: Kira Taljat Biščanin