SLOVESNOST V LASCU PRI TEMNICI

V nedeljo, 24. marca 2019 je pri spomeniku v Lascu pri Temnici občina Miren-Kostanjevica v sodelovanju z Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, Občino Miren - Kostanjevica, Krajevno skupnostjo Temnica, Prostovoljnim gasilskim društvom Kostanjevica na Krasu in s Krajevno organizacijo ZB za vrednote NOB Temnica potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na skupni boj italijanskih in slovenskih partizanov.

Spomenik »Lasec« je posvečen borcem NOB, mladim italijanskim in slovenskim partizanom, ki so se zbirali na tem kraju z namenom odhoda v Vojkovo četo in brigade IX. Korpusa. Bili so izdani in dne, 17. marca 1944 je prišlo do velikega pokola. Nekaterim od njih se jim je uspelo rešit, ostalih devetnajst pa je izgubilo življenje.

Prisotne sta pozdravila, dr. Oto Luthar, predsednik Sveta KS Temnica in Mauricij Humar, župan Občine Miren – Kostanjevica. Slavnostni govor pa sta imela, mag. Blaž Kavčič, predsednik Sveta pri ZZB NOB Slovenija in Ennio Pironi, predsednik pokrajinskega odbora VZPI-ANPI Gorica, ki sta v govorih orisala takratne dogodke.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Katjuša Žigon so oblikovali; Mešani pevski zbor Lipa Šempas in učenci podružnične osnovne šole iz Kostanjevice na Krasu.

Slovesnosti smo se udeležili tudi nekateri člani našega Društva veteranov Sever Severne Primorske.

URL videoposnetek:

Tekst , foto in viedo: V. Šibelja