SLOVESNOST V PODNANOSU

V soboto, 29. februarja 2020 je na trgu pri spomeniku Janku Premrlu–Vojku in padlih borcev NOB v Podnanosu pod pokroviteljstvom KO ZB za vrednote NOB Podnanos in ZB za vrednote NOB Ajdovščina-Vipava v sodelovanju z MORS, GŠ Slovenske vojske, Vojašnica Janka Premrla-Vojka Vipava in Krajevno skupnost Podnanos potekala spominska slovesnost, posvečena 100. obletnici rojstva partizana in narodnega heroja Janka Premrla-Vojka.

K spomeniku so predsednik RS Borut Pahor in delegacije ZB za vrednote NOB položile vence in se padlim partizanom poklonile z eno minutnim molkom. Slavnostnega govora na prireditvi je bil deležen dr. Branko Marušič, profesor in zgodovinopisec, ki je orisal partizansko delovanje na Primorskem in junaške uspehe partizana, poveljnika in narodnega heroja Janka premrla-Vojka v času NOB. Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Ingrid Kašca Bucik so oblikovali: Častna straža Slovesnke vojske, recitator Igor Rojc, Pevsko društvo Oktet Castrum iz Ajdovščine, solistka na kitari Eva Hočevar in recitacije učencev OŠ Draga Bajca Vipava - podružnica Podnanos.

Po končani slovesnosti v Podnanosu pa se je ob 18.00 uri v Športni dvorani Večnamenskega centra Slovenske vojske v vojašnici Janka Premrla-Vojka v Vipavi odvijal koncert Tržaškega Partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič z dirigentko Pio CAH, ki je navduševal prisotne z različnimi partizanskimi pesmimi, vsebine prenašanja izročil odporniškega gibanja, miru in enakopravnost med narodi.

Slovesnosti smo se udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske z praporom in praporščakom Izidorjem KRAPEŽ.

Povezava na videoposnetek
https://youtu.be/Vk5NVnILCTo

 Tekst foto in video : V. Šibelja