SLOVESNOST V RENČAH

V nedeljo, 19. maja 2019 je v Renčah v sodelovanju z Občino Renče-Vogrsko, Krajevno skupnostjo Renče, Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica in Krajevno organizacijo ZB za vrednote NOB Renče potekala tradicionalna spominska slovesnost ob 75. obletnici tragičnih dogodkov v Ozrenju - Renče, ko so Nemci, 20. maja 1944 v zaselku Ozrenj ubili pet partizanov, med katerimi so bili štirje kurirji garibaldinci. Prav tako so ubili tri civiliste, člane družine Mozetič in jih postreljene vrgli v gorečo hišo.

 

Predsednik vlade RS g. Marjan Šarec je položil venec pri spominski plošči žrtvam poboja v Ozrenju, prav tako sta položila venec predstavnika ZB za vrednote NOB Nova Gorica in ANPI pokrajine Gorica.

Prisotne na slovesnosti sta nagovorila; Tarik ŽIGON, župan Občine Renče-Vogrsko in Giorgio Nogherotto, predstavnik italijanskega združenja ANPI pokrajine Gorica. Slavnostni govornik na svečanem dogodku pa je bil predsednik vlade Republike Slovenije g. Marjan Šarec, (govor je zajet na video zapisu). Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Mateja Rosi so oblikovali; otroci Osnovne šole Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče, Moški pevski zbor Provox in Ansambel Avantgarda.

Slovesnosti smo se poleg uglednih gostov, g. Marjana Šarec, predsednika vlade RS, županov okoliških občin, predstavnikov ZB za vrednote NOB, TIGR, AMPI pokrajine Gorica, domačinov in drugih, udeležili tudi veterani osamosvojitvene vojne 91, ZVVS in Društva veteranov Sever Severne Primorske s praporom in praporščakom Marjanom Sivka.

 URL videoposnetek: (spominska slovesnost)

https://youtu.be/z2nYrG3jfYw

URL videoposnetek: (slavnostni govor Marjana Šarec)

https://youtu.be/SIm935W1f5E

 

Tekst, foto in video: Vid Šibelja

 

 

75. obletnica tragičnih dogodkov v Ozrenju, OZRENJ-RENČE

Marjan ŠAREC - slavnostni govor v Renčah, OZRENJ-RENČE