SLOVESNOST V ROŽNI DOLINI

V ponedeljek,  28. junija 2021 je na mejnem prehodu Rožna Dolina pod pokroviteljstvom  OZVVS Veteran Nova Gorica, Društva veteranov SEVER Severne Primorske v sodelovanju z Mestno Občino Nova Gorica, Občino Šempeter – Vrtojba, Miren – Kostanjevica in Renče – Vogrsko  potekala tradicionalna spominska slovesnost v počastitev Dneva državnosti, 30 obletnice samostojnosti Slovenije in v spomin na osvoboditev mejnega prehoda v Rožni Dolini v osamosvojitveni vojni leta 1991.

Navzoče je pozdravil dr. Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica. Slavnostni govornik pa je bil polkovnik Vlado PAKIŽ, poveljnik Teritorialnega polka 1. brigade Slovenske vojske,  ki je orisal obdobje pred in po osamosvojitvi Slovenije, ter trenutne varnostne razmere doma in v svetu. Kulturni program, ki ga je vodil in povezoval Radoš BOLČINA so oblikovali; Goriški pihalni orkester, tenorist prof. Vladimir Čadež, sopranistka Debora Kocjančič, pevka Mojca Velikonja-Moya, pianista Natalija Šaver in vokalni trio: Debora Kocjančič, Miha Spačal in Mitja Hlede.

Ob tej priložnosti je OZVVS Veteran Nova Gorica podelil Društvu veteranov Sever Severne Primorske posebno priznanje. Zlato plaketo, za prispevek, prizadevnost in zasluge pri uresničevanju vloge in pomena združenja v družbi.

Poleg vidnih predstavnikov okoliških občin, predstavnikov PU Nova Gorica, veteranov Društva SEVER Severne Primorske in OZVVS so se slovesnosti udeležili številni praporščaki domoljubnih organizacij, veterani osamosvojitvene vojne in številni člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom in praporščakom Stjepanom DOMJAN.

 

Tekst in foto: Vid Šibelja