SLOVESNOSTI NA KOBARIŠKEM

19.09.2020 smo se udeležili odkritja spominskih obeležij hraniteljem orožja v vaseh Drežniške Ravne, Drežnica in Koseč. Obeležja je postavilo Združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje, v sodelovanju z Občino Kobarid in KS Drežnica. Ob posameznih obeležjih so potek pridobivanja zaupnih državljanov, shranjevanje in kasnejši prevzem orožja opisali takratni udeleženci Vojko Štih, Vinko Gabršček in Vito Berginc.

Po odkritju obeležij, je osrednja proslava pred gasilnim domom v Drežnici v počastitev 30. obletnice ustanovitve Maneverske strukture narodne zaščite. Zbrane je pozdravil župan Občine Kobarid, kateri je povedal, da je takrat kot vojni obveznik služil v JLA, in da je ponosen na to, saj našim fantom ni potrebno več služiti v tuji vojski.

Slavnostni govornik, takratni načelnik MSNZ za Severno Primorsko Drago Vidrih je opisal začetek organiziranja MSNZ in sodelovanje med takratno Milico in TO, zbiranje orožja, tudi s »krajami« iz skladišč TO, ki jih je nadzirala JA. Na koncu je poudaril, da so vsi akterji ponosni, da se je vojna za Sloveniji, kateri nekateri še vedno oporekajo, končala brez žrtev na naši strani.

 

Slike in tekst Alojzij Mohorčič