Slovesnot na Robiču

Dne 21.6.2024 so se veteranizbrali na bivšem mednarodnem mejnem prehodu Robič. Mejni prehod je bil med prvimi prehodi, ki je prešel nazaj v slovenske roke.

Zbrane je, po uvodni slovenski himni ob postroju praporščakov, pozdravil župan Občine Kobarid Marko Matajurc, ki je poudaril srčnost in razumsko odločanje slovenske strani v takratnih napetih trenutkih in s tem preprečitev spopada širših razsežnosti. Prav tako podpira  pomen takih srečanj in obujanja spominov za mlajše generacije.

 V imenu ZVVS Gornje Posočje je udeležence pozdravil predsednik Iztok Uršič, ki opisal sam potek vojaške operacije, ter navedel  enote, ki so sodelovale v akciji osvoboditve mejnega

prehoda. Kot osrednji govornik je nastopil Savo Svitlica nekdanji miličnik,- vodja izmene na mednarodnem mejnem prehodu Robič. Opisal je delo miličnikov na MP v času blokade prehoda s strani JA, predajo prehoda zveznim organom ter ponovno vzpostavitev nadzora na mejnem prehodu s strani slovenskih organov in njegovo odprtje za prehod potnikov z obeh strani.

 Slike in tekst Alojzij Mohorčič.