SLOVESNOST V NOVI VASI NA KRASU

V nedeljo, 4. avgusta 2019 je v Novi vasi na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, Društvo veteranov Sever Severne Primorske v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo »Veteran« Nova Gorica, Občino Miren-Kostanjevica in Krajevno skupnostjo Opatje selo, pripravilo slovesnost ob prenovljenem spomeniku, ki obeležuje oborožen spopad za mejno stražnico v vojni leta 1991. Na novo pa je bil postavljen drug za zastavo.

Prenovljeno spominsko obeležje, ki sta ga obnovila skupaj Društvo veteranov Sever Severne Primorske in OZVVS Veteran Nova Gorica in postavitev droga za zastavo sta posvečena dogodku, ko so se dne, 1. julija 1991, pripadniki milice – posebne enote milice (PEM) in pripadniki Teritorialne obrambe (TO) z orožjem spopadli z vojaki JLA pri prevzemu karavle – vojaške stražnice Dragomir Brenčič-Brkina v Novi vasi na Krasu. Pri tem je komandir karavle svojo nepopustljivost pri predaji plačal z življenjem. Več o dogodku, spopada za mejno stražnico je zabeleženo v Zborniku 1991 z naslovom »Njim vsem pripada slava«, ki ga je opisal Igor VOLK, takratni namestnik vodje III. skupine Posebne enote milice (PEM) Uprave za notranje zadeve (UNZ) Nova Gorica.

Na novo postavljenem drogu je slovesno zavihrala slovenska zastava. Navzoče sta nagovorila; Zvonko FERFOLJA, podžupan občine Miren-Kostanjevica in Angel VIDMAR, podpredsednik Združenja Sever in predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske. Nakar je še svoj obred opravil Milan PREGELJ, namestnik vojaškega vikarja.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Alenka MARUŠIČ so oblikovali Cerkveni pevski zbor Opatje selo.

Slovesnosti so prisostvovali udeleženci takratnih dogodkov, veterani osamosvojitvene vojne 91 (ZVVS – Sever), domačini, ugledni gostje, predstavniki Občin in praporščaki s prapori. Društvo veteranov Sever Severne Primorske je zastopal praporščak Marjan SIVKA.

 

URL videoposnetek:

https://youtu.be/PlNmREKo_p0

 

Tekst foto in video: Vid   Šibelja