SPOMIN NA UMRLE IN PADLE RUSKE VOJAKE

V četrtek, 21. septembra 2016 je pri spomeniku v kraju Ajnšnit pri Colu (Občina Ajdovščina) v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji, Občino Ajdovščina, Društvom Slovenija Rusija, ZZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, OZVVS Ajdovščina – Vipava in Društvom veteranov SEVER Severne Primorske potekala spominska slovesnost, v spomin umrlih ruskih vojakov v prvi svetovni vojni med gradnjo ceste Col – Predmeja za potrebe Soške fronte. Slovesnosti sta sledila polaganje venca predstavnice veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Zoye Izhanove, ki je venec položila skupaj s podžupanom občine Ajdovščina Mitjem Tripkovićem. V imenu društva Slovenija-Rusija je venec položil podpredsednik društva.

Kulturni program so oblikovali Dramsko pevska skupina Zarja. Slovesnost je vodil in povezoval Angel Vidmar, predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske.

Po končani slovesnosti pri spomeniku so se prisotni in ugledni gostje napotili na pokopališče na Otlico in položili cvetje na grob tam pokopanim partizanom ruske narodnosti, ki so padli na tem območju v drugi svetovni vojni. Poleg domačinov in uglednih gostov so se slovesnost udeležili praporščaki ZZB , ZVVS in SEVER s prapori.

 Tekst in foto : Vid Šibelja