SPOMINSKA SLOVESNOST NA PEDROVEM

V soboto, 23. januarja 2016 je v vasi Pedrovo nad Branikom v sodelovanju z KO ZB za vrednote NOB Branik, KS Branik, MO Nova Gorica, Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, Odborom VOS OF – VDV in Društvom veteranov SEVER Severne Primorske potekala tradicionalno spominska slovesnost v spomin, ko je dne, 26. 1 1945 v spopadu z okupatorjem padlo 11 borcev VOS – varnostno obveščevalne službe, VDV – vojaške državne varnosti in GAP – Grupo nazionale patrioti ter ranjencev pomične bolnišnice. 13 partizanov in vaščanov so zajeli in jih odpeljali do danes še neznano kam. Navzoče sta pozdravila Miran VIDMAR – predsednik sveta KS Branik in Ana ZAVRTANIK UGRIN – podžupanja MO Nova Gorica. Slavnostni govornik pa je bil Miha BUTARA – častni predsednik združenja slovenskih časnikov. Kulturni program so sooblikovali; Kulturno prosvetno društvo Branik, Pevski zbor „Franc Zgonik“ pod vodstvom Jerneja Rustje in učenci Osnovne šole Branik pod vodstvom Mirana Troha in Erike Klanjšček. Zaključno besedo sta imela še Edvard BIZJAK – predsednik KO ZB Branik in general Miroslav JERKIč - predsednik skupnosti borcev VOS OF in 2. brigade VDV. Slovesnosti so se številčno udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom. Tekst: Vid Šibelja Foto: N. Vidmar