SPOMINSKA SLOVESNOST NA PEDROVEM

V soboto, 20. januarja 2018 je v vasi Pedrovo nad Branikom v sodelovanju s KO ZB za vrednote NOB Branik, KS Branik, MO Nova Gorica, Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, Odborom VOS OF – VDV in Društvom veteranov Sever Severne Primorske potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin, ko je dne, 26. januarja 1945 v vasi Pedrovo nad Branikom v spopadu z okupatorjem padlo 11 borcev VOS – varnostno obveščevalne službe, VDV – vojske državne varnosti in GAP – Gruppo nazionale patrioti ter ranjencev pomične bolnišnice. 13 partizanov in vaščanov so zajeli in jih odpeljali do danes še neznano kam.

Navzoče je pozdravil Miran VIDMAR, predsednik sveta KS Branik in svetnik Mestne Občine Nova Gorica. Slavnostni govornik pa je bil Matjaž NEMEC, podpredsednik Državnega zbora Republike Slovenije, ki je v govoru opisal takratne težke razmere partizanskega bojevanja na tem območju Primorske in s tem priborjene zmage, da danes živimo v svobodni Sloveniji. Delegacija KO ZB za vrednote NOB je pred spomenik padlim partizanom položila venec in se poklonila z enominutnim molkom.Kulturni program so sooblikovali; Kulturno prosvetno društvo Branik, Pevski zbor „Franc Zgonik“ pod vodstvom Jerneja Rustje, učenci OŠ Branik pod vodstvom Erike Klanjšček in Marije Filipčič Mulič. Zaključno besedo pa sta imela še Edvard BIZJAK, predsednik KO ZB Branik in general Miroslav JERKIČ, predsednik skupnosti borcev VOS OF in 2. Brigade VDV.                                                                                                                               

Poleg številnih praporščakov ZB za vrednote NOB so se slovesnosti udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom.

Besedilo in fotografije: Vido Šibelja