SPOMINSKA SLOVESNOST NA PEDROVEM

V soboto, 19. januarja 2019 je v vasi Pedrovo nad Branikom v sodelovanju z KO ZB za vrednote NOB Branik, KS Branik, MO Nova Gorica, Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, Odborom VOS OF – VDV in Društvom veteranov Sever Severne Primorske potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin, ko je dne, 26. januarja 1945 v vasi Pedrovo nad Branikom v spopadu z okupatorjem padlo 11 borcev VOS – varnostno obveščevalne službe, VDV – vojske državne varnosti in GAP – Gruppo nazionale patrioti ter ranjencev pomične bolnišnice. Trinajst partizanov in vaščanov so zajeli in jih odpeljali do danes še neznano kam.

Navzoče sta z nagovorom pozdravila; Bruno Vidmar, predsednik Krajevne skupnosti Branik in dr. Klenem Miklavčič, župan Mestne Občine Nova Gorica. Slavnostna govornica pa je bila mag. Meira HOT, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije, ki je v govoru dala poudarek na pomen partizanskega boja zoper fašizem na Primorskem in se ob enem dotaknila trenutnih razmer v današnji družbi. Delegacija KO ZB za vrednote NOB je pred spomenik padlim partizanom položila venec in se poklonila z enominutnim molkom.

Kulturni program so sooblikovali; Kulturno prosvetno društvo Branik, Pevski zbor „Franc Zgonik“ pod vodstvom Mirana Rustje, in učenci Osnovne šole Branik. Zaključno besedo je imel še Edvard BIZJAK, predsednik KO ZB Branik, ki je prisotne pozdravil se posameznikom zahvalil za izpeljavo slovesnosti in udeležbo na prireditvi.

Poleg številnih praporščakov ZB za vrednote NOB smo se slovesnosti udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom.

 

Tekst in foto: Vido Šibelja