SPOMINSKA SLOVESNOST NA POKLJUKI

V soboto, 9. julija 2022 je na biatlonskem stadionu na Pokljuki – Rudno polje potekala 36. zaključna osrednja spominska slovesnost, pohoda združenja borcev za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, SEVER in Slovenskih častnikov na Triglav. Spominski pohod posvečamo Triglavu - simbolu slovenstva in partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo in neodvisnost povzpele na vrh v letu 1944 in letu 1991 in razobesile slovensko zastavo. Pohod in zaključna prireditev predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.

Zaključna slovesnost na Pokljuki se je začela s postrojem patrulj 1944 – 1991 – 2022 in prihodom zastave Slovenske vojske ter praporov Prešernove brigade, ZVVS, ZSČ in ZPVD Sever.

Navzoče je na slovesnosti nagovorila predsednica Združenje borcev za vrednote NOB-ja Radovljica, Danijela MANDELJC, ki je dejala, da so spominski pohod začeli Cankarjevi borci in sicer v spomin na patruljo, ki je v letu 1944 ponesla slovensko zastavo na vrh Triglava. Zdaj se s pohodom spominjamo tudi skupine gornikov, ki je na Triglavu razvila slovensko zastavo ob razglasitvi samostojnosti Slovenije leta 1991.

Slavnostni govornik na pa je bil, prvi predsednik Republike Slovenije, Milan KUČAN, ki je orisal   politične razmere doma in v svetu.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Romana PURKART so oblikovali; Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor in recitatorke.

Ob letošnjem pohodu je Društvo veteranov Sever Severne Primorske natisnilo – izdalo spominsko poštno razglednico, ki spominja na 8. pohod CERJE – TRIGLAV 2022, 36. spominski pohod na Triglav in 75. obletnico priključitve Primorske k matični domovini.

Tako kot lansko leto so se v ponedeljek, 4. junija ob 06.00 uri pri Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju pridružili našim članom Društva Veteranov Sever Severne Primorske, člani pohodniki Društva veteranov Sever za Primorsko in Notranjsko iz Kopra in skupaj nadaljevali pohod na Triglav. Po zaključni slovesnosti na Rudnem polju ob povratku proti domu smo imeli v Cerknem še postanek s prijetnim družabnim srečanjem ob kosilu in dobri pijači z obljubo, da to obliko tradicije pohoda na Triglav obdržimo tudi v prihodnje.

 

 Tekst in foto : Vid Šibelja