SPOMINSKA SLOVESNOST NA POKLJUKI

Dne 7. in 8. julija 2023 je potekal 37. jubilejni spominski pohod članov združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikov (ZSČ) na Triglav.

Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu Triglava razvili slovensko trobojnico. Pohod in zaključna prireditev predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.

Zaključna slovesnost letošnjega 37. spominskega pohoda je potekala je v soboto 8. julija, na biatlonskem stadionu na Rudnem polju - Pokljuki. Pričela se je s svečanim prihodom letošnjih pohodnikov na Triglav, zastave Slovenske vojske in slavnostno povorko praporščakov borčevskih, veteranskih in domoljubnih organizacij in društev.

Slovesnosti so se udeležili številni praporščaki, domoljubnih in veteranskih organizacij. Navzoče sta slavnostno nagovorila Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora prireditve in Jože Sodja, župan Občine Bohinj. Osrednji govornik pa je bil Marjan Šarec, minister za obrambo Republike Slovenije (vsebina govora je razvidna v priloženem video zapisu).

Kulturni program so oblikovali: Partizanski pevski zbor iz Ljubljane, Orkester slovenske vojske z različnimi skladbami in drugi igralci.

V ponedeljek, 3. julija ob 06.00 uri so se na Cerju, pohodnikom Društva veteranov Sever Severne Primorske pridružili še pohodniki Policijsko veteranskega Društva SEVER za Primorske in Notranjsko, ki so pohod na Triglav začeli dva dni prej v Kopru. Pohod od morja do Triglava poteka že 25. leto.

Prav tako sta društvi po zaključni spominski prireditvi na Rudnem polju – Pokljuki ob povratku proti domu imeli postanek v Cerknem s prijetnim družabnim srečanjem ob dobrem kosilu in pijači, z obljubo, da to obliko tradicije pohoda na Triglav obdržimo tudi v prihodnje.

Avtor: Vid Šibelja

Povezava na videoposnetek: