SPOMINSKA SLOVESNOST PEDROVO-BRANIK

V soboto, 21. januarja 2017 je v Kulturnem domu v Braniku v sodelovanju z KO ZB za vrednote NOB Branik, KS Branik, MO Nova Gorica, Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, Odborom VOS OF – VDV in Društvom veteranov Sever Severne Primorske potekala tradicionalna spominska slovesnost.

S slovesnostjo obeležujemo spomin, ko je dne, 26. januarja 1945 v vasi Pedrovo nad Branikom v spopadu z okupatorjem padlo 11 borcev VOS – varnostno obveščevalne službe, VDV – vojske državne varnosti in GAP – Gruppo nazionale patrioti ter ranjencev pomične bolnišnice. 13 partizanov in vaščanov so zajeli in jih odpeljali do danes še neznano kam. Drugi so se rešili. Navzoče je pozdravil Miran VIDMAR - predsednik sveta KS Branik in svetnik Mestne Občine Nova Gorica. Slavnostna govornica pa je bila Katjuša ŽIGON, podpredsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica, ki je v govoru opisala takratne dogodke. Delegacije KO ZB za vrednote NOB so pred spomenik padlim partizanom položile venec in se poklonile z enominutnim molkom.Kulturni program so sooblikovali; Kulturno prosvetno društvo Branik, Pevski zbor „Franc Zgonik“ pod vodstvom Jerneja Rustje, učenci OŠ Branik pod vodstvom Erike Klanjšček in Marije Filipčič Mutič. Zaključno besedo pa je imel še Edvard BIZJAK – predsednik KO ZB Branik.

Poleg številnih praporščakov ZB za vrednote NOB so se slovesnosti udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom. 

Tekst : Vid Šibelja, foto: Nevenka Vidmar