SPOMINSKA SLOVESNOST POD KRNOM

Dne 11.9.2022 smo se udeležili slovesnosti v krnskem pogorju na planini Kuhinja z otvoritvijo spominske plošče v spomin vsem padlim in ponesrečenim v Krnskem pogorju.

Zbrane je nagovoril kobariški župan Marko Matajurc, vabilu pa se je odzval tudi pater Bogdan Knavs iz bazilike na Sveti gori, kateri je po nagovoru obeležje tudi posveti. Člani društva Peski, pa so dr. Vasji Klavora podelili častno članstvo v društvu, za njegov prispevek k razvoju društva.

Slavnostni govornik dr. Vasja Klavora je orisal težke preizkušnje vojakov različnih narodnosti, ki so borili na tem območju med prvo svetovno vojno, kakor tudi partizanov v drugi vojni. Krnsko pogorje pa je bilo tudi priča mnogih tragičnih nesreč planincev in alpinistov v mirnodobnem času. Dr Klavora je bil kot gorski reševalec mnogokrat sam prisoten pri reševanju ponesrečenih, prenekaterim, pa žal ni bilo moč pomagati.

 S pomočjo QR kode bodo obiskovalci pridobili podatke o dogajanju v prvi in drugi svetovni vojni, ter pridobili tudi ostale podatke o gori, kjer je ugasnilo toliko življenj.

 Po uradnem delu je sledilo prijateljsko druženje.

 Slike in tekst Alojzij Mohorčič