SPOMINSKA SLOVESNOST V DOVCAH PRI KOMNU

V nedeljo, 5. februarja 2023 je v Dovcah pri Komnu v sodelovanju z KO ZB za vrednote NOB Komen, KO ZB za vrednote NOB Branik, Društvom Komenski Kras 91, Društvom veteranov SEVER in ZVVS potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na 79. obletnico napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono.

Napad se je zgodil 2. februarja 1944 leta na motorizirano nemško-italijansko kolono na cesti prav na kraju slovesnosti med Komnom in Branikom v Dovcah. Partizanskemu odredu je poveljeval legendarni poveljnik in narodni heroj Anton Šibelja - Stjenka, namestnik komandanta Južnoprimorskega odreda.

Delegacije KO ZB za vrednote NOB so pred spomenik padlim partizanom položile vence in se poklonile z enominutnim molkom. Prisotne je s pozdravnimi besedami nagovoril Tomaž HORVAT, državni svetnik in svetnik Mestne občine Nova Gorica. Slavnostni govor, ki je orisal takratne gogodke na Krasu in Primorskem pa je imerl dr. Damijan GUŠTIN. Program slovesnosti so oblikovali; gledališka igralca Andrej Zalesjak in Sergej Ferrari, solist-pevec Aleks Pavlin in učenci Osnovne šole Antona Šibelja-Stjenka Komen, podružnica Štanjel.

 Poleg okoliških domačinov so se spominske slovesnosti udeležili številni praporščaki ZZB za vrednote NOB z različnih krajev Primorske in veterani osamosvojitvene vojne ZVVS in Društev SEVER s prapori.

Društvo veteranov Sever Severne Primorske je s praporom Društva zastopal praporščak Stjepan Domjan.

 Tekst foto in video: V. Šibelja

 

Povezava na video-slikovni zapis:

https://youtu.be/QTjHKlKoH2M