SPOMINSKA SLOVESNOST V DOVCAH

V nedeljo, 5. februarja 2017 je v Dovcah pri Komnu v sodelovanju z KO ZB za vrednote NOB Komen, KO ZB za vrednote NOB Branik, KS Branik, Občino Komen, MO Nova Gorica, Društvom Komenski Kras 91, Društvi veteranov SEVER in ZVVS potekala tradicionalna spominska slovesnost, v spomin na 73. obletnico napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono.

Napad se je zgodil 2. februarja 1944 leta prav na kraju slovesnosti med Komnom in Branikom v Dovcah. Partizanskemu odredu je poveljeval legendarni poveljnik in narodni heroj Anton Šibelja, partizansko ime Stjenka. Delegacije KO ZB za vrednote NOB so pred spomenik padlim partizanom položile vence in se poklonile z enominutnim molkom. Slovesnost je potekala pred obnovljenim spomenikom, ki so ga skupaj obnovili Občinsko združenje borcev za vrednote NOB Komen in Občinsko združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica. Slovesnosti sta sledila; pozdravni govor župana Občine Komen Marka BANDELLI. Slavnostni govornik, ki je zgodovinsko orisal dogajanja pred in med NOB na območju Krasa in Primorske s poudarkom na srčnost in junaštvo partizanov v tistem času pa je bil zgodovinar prof. dr. Borut KLABJAN. Program, ki ga je vodila in povezovala Bojana KERMOLJ so oblikovali Pevski zbor Jezero Doberdob s partizanskimi pesmimi, pevka Mateja PETELIN ob spremljavi Igorja ZOBINA in častna straža pripadnikov Slovenske vojske.

Poleg domačinov in Slovenskih zamejcev so se slovesnosti udeležili tudi številni praporščaki KO ZB za vrednote NOB s Primorske, Italije in praporščaki osamosvojitvene vojne veteranov ZVVS in veteranov Združenja SEVER.

Tekst: in video: Vid Šibelja, Foto: Nevenka Vidmar