SPOMINSKA SLOVESNOST V DOVCAH

V nedeljo, 2. februarja 2020 je v Dovcah pri Komnu v sodelovanju z KO ZB za vrednote NOB Komen, KO ZB za vrednote NOB Branik, KS Branik, Občino Komen, MO Nova Gorica, Društvom Komenski Kras 91, Društvom veteranov SEVER in ZVVS potekala tradicionalna spominska slovesnost, v spomin na 76. obletnico napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono.

Napad se je zgodil 2. februarja 1944 leta na motorizirano nemško-italijansko kolono na cesti prav na kraju slovesnosti med Komnom in Branikom v Dovcah. Partizanskemu odredu je poveljeval legendarni poveljnik in narodni heroj Anton Šibelja, partizanko ime Stjenka, namestnik komandanta Južnoprimorskega odreda.

Delegacije KO ZB za vrednote NOB so pred spomenik padlim partizanom položile vence in se poklonile z enominutnim molkom. Slovesnosti sta sledila pozdravni govor g. Saša KOGOVŠEK, podžupana Mestne občine Nova Gorica. Slavnostni govornik, ki je orisal partizansko junaštvo med NOB na območju Krasa in Primorske in današnje razmere v družbi pa je bil g. Samo PAHOR, prof. zgodovine iz Trsta, neumoren borec za enakopravnost manjšine in slovenskega jezika v Trstu.

Program, ki ga je vodila in Bojana KERMOLJ so oblikovali; pripadnika Slovenske vojske, Pevski zbor Jezero Doberdob s partizanskimi pesmimi, recitator Igor ROJC, ki je program tudi povezoval in učenci OŠ Antona Šibelja-Stjenka Komen, podružnica Štanjel.

Poleg domačinov in Slovenskih zamejcev so se slovesnosti udeležili številni praporščaki ZZB za vrednote NOB s Primorske, Italije – ANPI, TIGR in veterani osamosvojitvene vojne ZVVS in Društev SEVER s prapori.

Po zaključni slovesnosti je v lovski koči Grižnik sledilo prijetno druženje.

  

Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/Xsq0UHvQ0cY

 

Tekst in video: Vid Šibelja

Foto: Nevenka Vidmar in Vid Šibelja

 

Slovesnost v Dovcah pri Komnu - 2020