SPOMINSKA SLOVESNOST V DRAŽGOŠAH

 V nedeljo, 13. januarja 2019, je pri spomeniku v Dražgošah potekala tradicionalna spominska slovesnost, ki spominja na bitko, ki je potekala med drugo svetovno vojno v času med 9. in 11. januarjem 1942 leta v vasi Dražgoše. V bitki je padlo 9 partizanov. Nemci pa so iz maščevanja pobili 41 domačinov in požgali vas Dražgoše. Predstavlja eno večjih bitk med drugo svetovno vojno na območju Slovenije, ki je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske.

Ob 77. obletnici dražgoške bitke se je v Dražgošah ob lepem vremenu zbralo okoli 7000 ljudi, ki smo se pri spomeniku spominjali srčnosti in junaštva upornikov in velike tragedije Dražgoščanov.

Zbrane je slavnostno nagovoril general major Ladislav Lipič, predsednik Organizacijskega odbora spominske slovesnosti v Dražgošah. Slavnostni govornik pa je bil mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, ki je orisal takratne dogodke in opozoril na zgodovinski pomen dražgoške bitke in pri tem dal kritičen poudarek na današnje razmere v družbi. Predsednik republike Borut Pahor pa je h kostnici pod spomenik padlim borcem položil venec. To so storile tudi številne delegacije združenj borcev NOB iz različnih krajev ter delegacije drugih domoljubnih Društev iz vse Slovenije.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Damjana Peternelj so oblikovali; Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor iz Ljubljane, učenci Osnovne šole Naklo in raper Primož Sitar.

Slovesnosti se je udeležilo tudi veliko pohodnikov Po poteh Cankarjevega pohoda s Pasje Ravni v Dražgoše in rekreativnega pohoda Železniki - Rakitovec – Dražgoše. Prav tako, pohodi so se odvijali tudi iz drugih smeri.

Štiridesetega spominskega pohoda, Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše, ki sta ga organizirali ZB NOB in Planinsko društvo Škofja Loka so se udeležili tudi nekateri naši člani društva veteranov Sever Severne Primorske, ki so odšli na kraj dan prej v soboto, 12.1.2019 in iz Pasje ravni po dobrih desetih urah prehojenih 32 km poti prispeli na proslavo v Dražgoše.

Slovesnosti v Dražgošah, ki ostajajo časten simbol boja Slovencev za svobodo, kakor tudi v spomin na trpljenje in umiranje naših prednikov, da imamo danes svobodno Slovenijo smo se udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom.

  

Tekst in foto: Vido Šibelja