SPOMINSKA SLOVESNOST V DRAŽGOŠAH

V nedeljo, 8. januarja 2023, je pri spomeniku v Dražgošah potekala tradicionalna spominska slovesnost, ki spominja na bitko, ki je potekala med drugo svetovno vojno v času med 9. in 11. januarjem 1942 leta v vasi Dražgoše. V bitki je padlo 9 partizanov. Nemci pa so iz maščevanja pobili 41 domačinov in požgali vas Dražgoše. Predstavlja eno večjih bitk med drugo svetovno vojno na območju Slovenije, ki je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske.

Ob 81. obletnici dražgoške bitke se je v Dražgošah ob deževnem vremenu zbralo zelo veliko ljudi, ki smo se pri spomeniku spominjali srčnosti in junaštva upornikov in velike tragedije Dražgoščanov.

Slovesnosti so se udeležili tudi pohodniki Po poteh Cankarjevega pohoda s Pasje Ravni v Dražgoše in rekreativnega pohoda Železniki - Rakitovec – Dražgoše. Med njimi so bili tudi naši člani Društva veteranov Sever severne Primorske. Zbrane je slavnostno nagovoril general major Ladislav Lipič, predsednik Organizacijskega odbora spominske slovesnosti v Dražgošah. Na spominski slovesnosti ob 81. obletnici dražgoške bitke je bil slavnostni govorec poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Poudaril je, da so Dražgoše simbol upora, tragedije in zvestobe domovini, in dejal, da je odpor, če je narod ogrožen, nujen.

V spomin na dogodke je predsednica Republike Nataša Pirc Muser položila venec h kostnici spomenika. To so storile tudi številne delegacije združenj borcev NOB iz različnih krajev ter delegacije drugih domoljubnih Društev iz vse Slovenije. Slovesnosti so se med drugim udeležili; predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ministra za kulturo in delo Asta Vrečko in Luka Mesec ter prvi slovenski predsednik Milan Kučan. Kulturni program so oblikovali; Orkester Slovenske vojske, baritonist Anton Habjan, Partizanski pevski zbor, igralca Bojan Trampuš in Jan Bertoncelj, ter združeni pevski zbor osnovnih šol Dravlje in Šentvid.

 Slovesnosti v Dražgošah, ki ostajajo časten simbol boja Slovencev za svobodo, kakor tudi v spomin na trpljenje in umiranje naših prednikov, da imamo danes svobodno Slovenijo smo se udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom.

  Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/Q7RGlK1AoMo

  Tekst in video: Vid Šibelja

Fotografije: Vid Šibelja in marjan Sivka

Poklon junakom dražgoške bitke - Dražgoše, 08.01.2023