SPOMINSKA SLOVESNOST V KOLARJIH

Dne 02.06.2018 smo se člani društva udeležili slovesnosti »Pod skalco« v Kolarjih pri Doblarju. Tu so 31. maja 1943 italijanski karabinjerji in padalci – prostovoljci (posebej izurjeni vojaki za težke terene) obkolili sanitetno postajo št. 9  »Pod skalco«. Z vso silovitostjo so napadli votlino, kjer je bila bolnišnica.

Med iskanjem bolnišnice so naleteli na kurirja Franca Dugarja , kar je bilo zanj usodno. Medtem, ko so se drugi ranjenci reševali, je stopil Jožef Jug - Silvester     pred vhod votline z namenom, da se preda, vendar so ga ustrelili. Srečno se je rešilo sedem ljudi. V votlini je ostalo pet težko ranjenih partizanov. Italijani so po streljanju v votlino metali tudi ročne bombe. Umrli so brata Karlo in Riko Gravnar iz Števerjana, Srečko Padovan iz Števerjana, Franc Kristančič iz Kojskega in Jože Lampe iz Zadloga pri Črnem Vrhu.

Prisotne so pozdravili Zoran ZIMIC, predsednik KO ZB NOB Ročinj, Marko BUCIK podžupan občine Kanal in Alojz SEVER, podpredsednik DVI SP. Slavnostni govornik je bil Borut LEMUT predsednik OZB za vrednote NOB Nova Gorica. Vsi so poudarili pomen spomina na dogodke iz zgodovine in, da pravilno opredelimo, kdo se je boril s kom in na kateri strajni. Za pesem, glasbo in besedo so poskrbeli pevci PZ Kazimir NANUT iz Kanala, učenci OŠ Kanal in harmonikar Dejan PAVŠIČ.

 Na koncu slovesnosti je delegacija odnesla venec in svečo na kraj poboja ranjencev.

Tekst : D. Komar Foto:  E. GERBEC