SPOMINSKA SLOVESNOST V OSEKU

V petek 18. septembra 2020 je na vojaškem pokopališču v Oseku na Popjanah pri Novi Gorici v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji, Krajevno skupnostjo Osek – Vitovlje, KTD Osek, Občino Nova Gorica, ZZB za vrednote NOB, OZVVS, in Društvom veteranov SEVER Severne Primorske potekala spominska slovesnost v spomin na ruske ujetnike in vojake drugih narodnosti, umrle med prvo svetovno vojno pri gradnji vojaških bolnišnic v Oseku za potrebe zdravljenja ranjenih in umirajočih vojakov pripeljanih iz soške fronte med letoma 1916 in 1918.

Po prihodu častne enote Slovenske vojske, ob igranju kvinteta orkestra Slovenske vojske sta sledila polaganje venca, ki sta ga položila; polk. Aleksander Malyshev vojaški, letalski in mornariški ataše Ruske Federacije v Sloveniji, podp. Sergei Lemeshev namestnik vojaškega atašeja skupaj s predstavniki občine Nova Gorica, KS Osek-Vitovlje in domoljubnih veteranskih organizacij.

Navzoče so slovesno nagovorili; Drago KOSMAČ, član Društva veteranov SEVER Severne Primorske, ki je tudi glavni pobudnik – soorganizator spominske slovesnosti, Dominik LIČEN, predsednik KS Osek, Damjana PAVLICA, podžupanja MO Nova Gorica in polk. Aleksander Malyshev vojaški, letalski in mornariški ataše Ruske Federacije v Republiki Sloveniji. Slavnostni govor pa je imel dr. Martin PREMK, zgodovinar, ki je podrobno opisal dogodke iz obdobja prve svetovne vojne na Soški fronti in potrebe vojaške bolnišnice v Oseku tega časa.

Slovesnost, ki jo je vodil in povezoval Radoš BOLČINA so oblikovali; Oktet Castrum iz Ajdovščine, učenci OŠ Šempas in OŠ Vogrsko, godalni duet IZVIR iz Nove Gorice, člani KTS Osek, kvintet Orkestra Sl. vojske in časna enota Slovenske vojske. Poleg domačinov, uglednih gostov, veteranov osamosvojitvene vojne ZVVS in Društva veteranov SEVER Severne Primorske so se slovesnosti udeležili praporščaki ZZB, ZVVS, ZSČ in SEVER s prapori.

Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/UmJw8hqgZg0

 

 

Vid Šibelja