SPOMINSKA SLOVESNOST V REBRNICAH

Dne 26.6.2022 ob 11 uri, prav na 31. obletnico, ko je patrulja postaje prometne milice iz Nove Gorice pri Cestarski hiši postavila prvo cestno zaporo pred prodirajočo kolono oklepnih vozil smo se zbrali na Istem kraju. Slovesnost so organizirali Društvo veteranov SEVER Severne Primorske, Društvo veteranov policije Vipavske doline in OZVVS Ajdovščina in Vipava.

Slovesnost  je bila malo drugačna od klasičnih spominskih slovesnosti. Program je  vodil Angel Vidmar, takratni komandir postaje milice Ajdovščina in  sedanji predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske in podpredsednik Združenja SEVER. Angel Vidmar je predstavljal  zgodovinska dejstva ki izhajajo iz dokumentov o dogodkih dne 26.6.1991 na območju Rebrnic.  V teh dogodkih so sodelovali miličniki postaje prometne milice Nova Gorica, miličniki postaje milice Ajdovščina, vozniki in delavci Cestnega podjetja Nova Gorica in posredno seveda tudi vsi tisti vozniki tovornjakov, ki  so bili postavljeni  v blokado  tako glavne kot tudi stranskih cest , ki peljejo iz Razdrtega proti Podnanosu.

Posebno smo bili na slovesnosti vseli vseh tistih, ki so  bili v prvih vrstah ob teh dogodkih tudi leta 1991.

V kulturnem programu so sodelovali, oktet Sotočje iz Sela in trobilni kvartet učencev glasbene šole Vinka Vodopivca iz Ajdovščine.

 

Foto: N. Vidmar