SPOMINSKI DAN ZDRUŽENJA SEVER V PORTOROŽU

V sredo, 30. novembra 2022, je v Glavni dvorani Avdotorija v Portorožu v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Generalno policijsko upravo potekala tradicionalna spominska slovesnost ob 33. obletnici Akcije Sever in v počastitev Spominskega dneva Združena SEVER.

 

Spominski dan Združena SEVER je 1. december, kot spomin na leto 1989, ko so takratni organi za notranje zadeve z akcijo SEVER, po kateri ima Združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer, ter s tem zaščitili demokratične procese v Sloveniji.

Ob 18.00 uri smo se člani Društva veteranov SEVER Severne Primorske v večjem številu     udeležili slovesnosti s kulturni program posvečen takratnim dogodkom iz pred 33. let. Udeležence je slavnostno nagovoril dr. Tomo ČAS, predsednik policijsko veteranskega Združenja SEVER, Slavnosta govornica pa je bila mag. Tatjana BOBNAR, ministrica za notranje zadeve, ki je v govoru orisala takratne dogodke.

Ob tej priložnosti so bila posameznim zaslužnim članom v Društvih SEVER podeljena najvišja priznanja Združenja, Plaketa in Statua SEVER.

Program, ki ga je vodila in povezovala Karin SABATIN so oblikovali; Policijski orkester z dirigentom Tomažem Kmetič, Pevski zbor OŠ Koper z zborovodji prof. Maja Cilenšek in prof. Ingrid Poropat, pianistka prof. Sindija Šiško, Ana Dežman, solistka Mak Tepšić, dramski igralec z  otroci iz gledališke šole Gledališča Koper in Flip Piran.

Po zaključeni slovesnosti je ob dobri kapljici in prigrizku sledilo družabno srečanje z obujanjem spominov na dogodke tistih časov in nato povratek proti domu.

 

Tekst in foto : V. Šibelja