SPOMINSKI DAN ZDRUŽENJA SEVER

V petek, 30. novembra 2018 je v Športi dvorani Gimnazije Nova Gorica, potekala osrednja spominska slovesnost ob 1. decembru, spominskem dnevu Zveze policijskih veteranskih društev SEVER. Organizacijo letošnje slovesnosti je Zveza zaupala Društvu veteranov Sever Severne Primorske. Spominski dan Združenja SEVER je 1. december, v spomin na leto 1989, ko so takratni Organi za notranje zadeve z akcijo pod tajnim imenom SEVER, po kateri ima Združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer, ter s tem zaščitili demokratične procese v Sloveniji.

Na slovesnosti je prisotne pozdravil Matej ARČON, župan mestne Občine Nova Gorica. V imenu Združenja SEVER je prisotne nagovoril Alojz KLANČIŠAR, podpredsednik Združenja Sever-član PVDS Zasavje. Slavnostni govornik pa je bil Boštjan POKLUKAR, minister za notranje zadeve.

Najzaslužnejšim članom Društev so bile podeljene plakete Združenja, ki sta jih podelila dr. Tomaž ČAS, predsednik Združena Sever in Anton POZVEK, generalni sekretar Združenja Sever.

Kulturni program na prireditvi,ki jo je vodila in povezovala Tina VELIKONJA so oblikovali; Orkester slovenske policije, Moški pevski zbor Provox s sopranistko Polono Kante Pavlin, solist Aleks Pavlin in pevska skupina Vogrinke.

Slovesnosti so se udeležili predstavniki policije na čelu z mag. Tatjano Bobnar v.d. generalne direktorice Policije, direktorji policijskih uprav, komandirji policijskih postaj, člani stanovskih organizacij in   člani veteranskih društev Sever iz celotne Slovenije, predsedniki in predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij članic KoDVOS, državnega in regijskega nivoja.

Pred slovesnostjo je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, sprejel svojce padlih miličnikov in ranjene miličnike v osamosvojitveni vojni.

 

Po slovesnosti je sledilo prijetno družabno srečanje.

 

Tekst in foto: Nevenka Vidmar in Vid Šibelja