SPOMINSKI DAN ZDRUŽENJA SEVER

V soboto, 30. novembra 2019 je v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Generalno policijsko upravo potekala tradicionalna spominska slovesnost ob 30. obletnici Akcije Sever in v počastitev Spominskega dneva Združena SEVER.

Spominski dan Združena SEVER je 1. december, kot spomin na leto 1989, ko so takratni organi za notranje zadeve z akcijo SEVER, po kateri ima Združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer, ter s tem zaščitili demokratične procese v Sloveniji.

Na poti za Maribor smo se člani Društva veteranov Sever Severne Primorske ustavili na Lentu in si ogledali najstarejšo trto na svetu. Od tu smo odšli k spominski plošči tragičnega dogodka, ker je pod streli vojakov JA umrl miličnik Robert Hvalc. K spominski plošči smo položili cvetje in se mu poklonili z minuto molka. Z vodičem, članom PVD Sever Maribor Brankom Dogša, ki nas je pričakal v Mariboru smo odšli v Pekre na predstavitev Doma Pekre in pekrskih dogodkov. O Pekrskih dogodkih smo si ogledali tudi kratek film.

Ob 20.00 uri smo se v Slovenskem narodnem gledališču Maribor udeležili slovesnosti s kulturni program posvečen takratnim dogodkom iz pred 30. let. Udeležence sta nagovorila minister za notranje zadeve g. Boštjan Poklukar in predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije g. Marjan Šarec.

Po zaključeni slovesnosti je ob dobri kapljici in prigrizku sledilo družabno srečanje z obujanjem spominov na dogodke tistih časov in nato povratek proti domu.

                                                  

Foto in tekst: Vid Šibelja