SLOVESNOST NA POKLJUKI IN DRUŽABNO SREČANJE NA SORIŠKI PLANINI

12 in 13. julija 2019 je potekal 34. spominski pohod članov združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikov na Triglav. Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu razvili slovensko trobojnico. Pohod in zaključna prireditev, ki je potekala v soboto dne, 13. julija 2019, na biatlonskem stadionu na Rudnem Polju na Pokljuki predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.

Slovesnosti so se udeležili številni praporščaki, domoljubnih in veteranskih organizacij. Navzoče sta slavnostno nagovorila; Jože SODJA, župan Občine Bohinj in Danijela MANDELJC, predsednica organizacijskega odbora prireditve. Osrednji govornik pa je bil Patik ZULIAN, predsednik ANPI-VZPI Doberdob. Kulturni program so oblikovali; Partizanski pevski zbor, Orkester slovenske vojske in drugi igralci.

V ponedeljek, 8. julija ob 06.00 uri so se na Cerju, pohodnikom Društva veteranov Sever Severne Primorske pridružili še pohodniki Policijsko veteranskega društva SEVER za Primorsko in Notranjsko, ki so pohod na Triglav začeli dva dni prej v Kopru. Pohod od morija do Triglava poteka že 21 leto. Prav tako sta Društvi po zaključni spominski prireditvi Na Rudnem polju na Pokljuki ob povratku proti domu imeli še na Soriški planini postanek s prijetnim družabnim srečanjem ob dobri pijači in prigrizku z obljubo, da to obliko tradicije pohoda na Triglav obdržimo tudi v prihodnje.

Video posnetek slovesnosti na Pokljuki

https://youtu.be/5LHsAkXqAB4

Video posnetek družabno srečanje na Soriški planini

https://youtu.be/X2h6OpHoDxE

 

Tekst foto in video : Vid Šibelja

34. spominski pohod na Triglav, slovesnost na Rudnem polju - 2019


Veterani SEVER, pohodniki na Triglav - srečanje na Soriški planini