STROKOVNA EKSKURZIJA IN SPOMISKI DAN ZDRUŽENJA SEVER

V četrtek, 30. novembra 2023, je v Delavskem domu, Trg svobode 11a v Trbovljah potekala osrednja slovesnost v počastitev Spominskega dneva ZPVD Sever in 34. obletnice akcije Sever, ki ga je organiziralo Združenje SEVER v sodelovanju s PVD Sever Zasavje.

Še pred slovesnostjo smo obisk Zasavja izkoristili tudi  kot strokovno ekskurzijo na kateri smo se seznanili  z aktivnostmi v času osamosvajanja v Zasavju in si  v Dolu pri Hrastniku ogledali kraj kjer je bil zbirni center za vojne ujetnike.

Samo slovesnost se je začela s slovesnim prihodom praporščakov in igranjem himne.  Udeležence sta slavnostno nagovorila mag. Zoran Poznič, župan občine Trbovlje in podpredsednik ZPVD Sever, Alojzij Klančišar. Slavnostni govornik pa je bil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič.

Na slovesnosti so bile podeljene Plakete in Statue SEVER za 2023. Ob tej priložnosti je bil deležen podelitve Statue SEVER, naš član Angel VIDMAR, podpredsednik ZPVD SEVER in predsednik Društva veteranov Sever Severne primorske. ČESTITKE.

Program slovesnosti, ki ga je vodila in povezovala ga. Karmen CESTNIK so oblikovali  Orkester Slovenske policije, Ženska vokalna skupina IRIS Zagorje ob Savi in z različnimi popevkami, operna pevka Nuška DRAŠČEK.

Slovesnosti smo se številčno udeležili tudi člani našega Društva veteranov sever Severne Primorske  V kraju Godovič so se nam pridružili če naši prijatelji, člani OZVVS in OZSČ Idrija – Cerkno. Naše društvo je na proslavi s praporom društva zastopal praporščak Domjan STJEPAN.

Sledilo je družabno srečanje in povratek proti domu.

 

 Vid Šibelja