SREČANJE POD KRNOM

Dne 5.9.2021 smo se udeležili srečanja pri planinski koči na planini Kuhinja, v spomin na partizanske boje v Krnskem pogorju. Vse prisotne je v nagovoru pozdravil župan Občine Kobarid Marko Matajurc, kateri je poudaril pomen partizanskih bojev s čimer so bili postavljeni temelji slovenske države in negovanje tradicije NoB.

Slavnostni govornik je bil dr. Martin Premk, kustos v Vojaškem muzeju Slovenske vojske in član predsedstva ZZB za vrednote NOB. Dr.  Premk je dejal, da se točno ve na kateri strani so bili partizani, ki so se v koaliciji z zavezniki borili proti nacistom in fašistom in, da hujše izdaje ni, kot da od okupatorja sprejmeš orožje in nato pobijaš svoje sodržavljane. Sedanja politična elita poskuša potvarjati zgodovino, kar pa ji ne bo uspelo, saj njeni somišljeniki- novi fašisti nimajo niti toliko poguma, da bi sami sebe tako imenovali, temveč s tem vzdevkom obkladajo vse druge. Dr.  Premk in predsednik ZZB za vrednote NOB Tolmin, Kobarid in Bovec sta ob tej priložnosti Vojku Hobiču predsedniku krajevnega odbora ZZB izročila Srebrno plaketo ZZB, s katero je bil Vojko odlikovan s strani Zveze ZB.

Kulturni program so oblikovali ženski in moški pevski zbor Kulturnega društva Justin Kogoj iz Dolenje Trebuše in z recitalom učenci Osnovne šole Simona Gregorčiča- podružnične šole Smast in glasbene šole Kobarid.

 Po uradnem delu je sledilo druženje v tovariškem vzdušju.

 

Slike in tekst Alojzij Mohorčič