SREČANJE PODODBORA VRTOJBA

V petek, 20. 1. 2023, so se člani pododbora Vrtojba  zbrali v  dvorani Mladinskega centra v Vrtojbi. Udeležencev se je zbralo prek trideset. Prisotne je pozdravil predsednik Vidmar in  najprej predlagal minuto molka na prezgodaj preminulega predsednika pododbora  Srečka Lindiča.   

 

Srečanje je imelo več namenov; podelitev državnih odlikovanj – spominske medalje ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Republike Slovenije  članom,  ki priznanja še niso prejeli in veteranom , ki niso člani društva pa so aktivnosti med osamosvojitveno vojno izvajali na območju takratne UNZ Nova Gorica. Predsednik društva Vidmar je nato navzočim predstavil vlogo ONZ – Milice v času osamosvajanja države Slovenije -  obdobja  pomladnih gibanj v Sloveniji, do dokončne osamosvojitve in odhoda zadnjega vojaka JA z ozemlja Republike Slovenije.

V nadaljevanju  se je v obliki okrogle mize  razpravljalo o dogodkih zasedbe Mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba s strani tankov in vojakov nekdanje JLA in ponovnega zavzetja. Udeleženci so si  za ta namen ogledali filmsko gradivo zbranih posnetkov  takratnega obdobja, ki je mnogim udeležencem obudilo spomine na osamosvojitveno vojno.  Film je pripravil član društva Vid Šibelja.

Srečanje  je bila tudi priložnost za dogovor med člani pododbora o vodenju pododbora v prihodnje.  Soglasno so potrdili, da bo pododbor ponovno  vodil  Marjan Sivka.

In v zaključku je sledilo prijateljsko druženje veteranov. Za vse je bilo srečanje  priložnost za snidenje in obujanje spominov  z nekdanjimi sodelavci v  kritični dogodkih osamosvajanja države Slovenije.

 

 Bruno Ipavec