STROKOVNA EKSKURZIJA

V petek 27.09.2019 smo na podlagi našega programa dela organizirali strokovno ekskurzijo. Odločili smo se da tokrat obiščemo Koroško, še posebej pa mejni prehod Holmec, kjer so med osamosvojitveno vojno 27 junija 1991 potekali spopadi za mejni prehod, ki so ga hotele zasesti enote jugoslovanske vojske.

Naša ekskurzija se je začela v Tolminu, kjer so tolminski veterani napolnili skoraj tretjino sedežev v avtobusu. Pot smo nadelavali mimo Nove Gorica in Ajdovščine. V Godoviču so se nam pridružili še idrijski in nekateri tolminski veterani člani našega društva. Pot je sorazmerno dolga, zato smo na Holmec prispeli nekaj po 10 uri. Zlatko Halilovič, ki je v spopadih na Holmcu tudi neposredno sodeloval, nam je predstavil, kako je bitka v kateri sta umrla tudi dva miličnika, več pa jih je bilo ranjenih potekala. Padlima miličnika smo se poklonili in ob pomnik položili cvetje. Na poti proti Dravogradu smo se ustavili še na Poljani, kjer so potekali zadnji boji v drugi svetovni vojni na slovenskih tleh. Tudi tu smo v spomin na vse padle borce NOB, in žrtve fašističnega in nacističnega terorja položili cvetje.

Čas za kosilo smo izkoristili na splavu na reki Dravi, kjer so nas splavarji popeljali po reki. Zgodaj popoldan je bil že čas za povratek proti domu, saj smo se nameravali ustaviti že v Spominskem centru 1991 v Velenju. Tu so nas prijazno sprejeli Aleksander Cvar, skupaj z veterani vojne za Slovenijo, ter kustosom velenjskega muzeja. Še popoldanska malica iz prtljažnika avtobusa je sledila, sonce je že zahajalo in nas objemalo z njegovimi zadnjimi žarki tega dne, naklonjeno pa nam je bilo cel dan.

Foto: Vid Šibelja in Erika Gerbec