Svečanost na Kovačič planini

Prireditev v počastitev dneva državnosti in v spomin na poimenovanje partizanske brigade po Simonu Gregorčiču ter njen pohod v Benečijo, je bila pri spomeniku  ob cesti Volče – Solarji. V imenu organizatorjev je program povezoval gospod Dušan Jug, v kulturnem programu je nastopil oktet Simon Gregorčič in recitator Primož Božič, veteranske in domoljubne organizacije pa so zastopali praporščaki s praporji.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila podpredsednica Zveze združenj borcev za vrednote NOB, gospa Ljubica Jelušič. Rdeča nit njenega izredno zanimivega govora je bil Simon Gregorčič, katerega 180-letnico rojstva se spominjamo prav letos. Poudarila je pomen ustanovitve in dejavnosti Gregorčičeve brigade z različnih zornih kotov. Navezala se je na pesnika in njegove pesmi, ki so bile domoljubne, govorile so o domovini. V njih je pesnik že takrat opozarjal na ozemeljske apetite Italije in vojno, ki prihaja. Nenazadnje je pesnika povezala tudi z oktetom, ki se imenuje po njem in tudi poje njegove pesmi.

Ob koncu govora je vsem prisotnim čestitala ob državnem prazniku, še posebej pa izpostavila predstavnike veteranskih organizacij, ki so največ pripomogli, da imamo svojo državo in da smo, kot je dejala, uresničili sanje Gregorčičeve brigade in Tigra.

Prireditev se je končala, kot se za Primorce in Primorsko spodobi, s pesmijo Vstala Primorska.  Sledilo je družabno srečanje pri lovski koči.

Tekst Kira B. TALJAT, fotografije E. GERBEC.