VRNITEV PRIMORSKE-SLOVESNOST V AJDOVŠČINI

V soboto, 14. septembra 2019 je na grajskem vrtu v Ajdovščini potekala osrednja državna proslava ob 72. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Sedaj je ta dan od leta 2005 državni praznik v spomin na 15. september 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo. Ta je Primorsko vrnila takratni Jugoslaviji.

Prireditev so organizirali; Občina Ajdovščina, Združenje borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina – Vipava in Društvo veteranov SEVER Severne Primorske, ob podpori vseh primorskih občin.

Slovesnosti se je ob lepem vremenu udeležilo okoli 6000 ljudi. Navzoče sta na proslavi slavnostno nagovorila, go.Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina in tov. Božo Novak, predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava. Slavnostni govor pa je imel g. Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije.Prireditev je vodila Tina Velikonja . Scenarist in režiser prireditve na kateri je nastopilo okoli 200 nastopajočih je bil Peter Avbar. Med njimi so bili; Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina, Policijski orkester, ženska vokalna skupina Gallina, glasbena zasedba Balkan Boys Band, plesalci ADC, interpreti KUD Javorov hudič, tokalci in učenci OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.

Na koncu je zadonela pesem Vstajenje Primorske, ki nas je opozorila na antifašistično naravnanost in boj primorskih ljudi za ohranitev jezika in slovenskega ozemlja na tem območju. Slovesnosti smo se udeležili tudi člani Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom in praporščakom Stjepanom Domjan.

 

Tekst in foto: Vid Šibelja