VSESLOVENSKO SREČANJE VETERANOV V VELENJU

V soboto, 12, junija, je v Velenju potekalo vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo. Na prireditvenem prostoru, v šotoru ob Velenjskem jezeru, se je zbralo veliko tistih, ki so pred tridesetimi leti dokazali svojo ljubezen do domovine. Srečanja smo se udeležili tudi člani Društva veteranov  Sever Severne Primorske.

 Častni pokrovitelj prireditve, župan mestne občine Velenje, gospod Peter Dermol, je vse prisotne pozdravil in nam zaželel prijetno druženje v njihovem mestu. V nadaljevanju so spregovorili predsedniki posameznih veteranskih organizacij. Ladislav Lipič, ki predstavlja veterane vojne za Slovenijo, je poudaril, da so leta 1991  izpolnili svoje dolžnosti, da ubranijo našo samostojnost in da zaradi tega niso zahtevali nobenih plačil ali dodatkov, ker ljubezen do domovine se ne plačuje. Predsednik Zveze policijskih veteranskih združenj Sever, gospod Tomaž Čas, je med drugim povedal, da veterani vselej podpirajo delo in dejavnosti policije in tudi skrbijo za promocijo policista, ki so ga opravljali z veseljem in v dobro ljudstva. To pa gospod Čas pričakuje tudi od današnje policije. Predsednik Zveze slovenskih častnikov, Alojz Šteiner, pa je izrazil veselje, da tisto, kar je bilo ustvarjeno pred 30.leti, ni šlo v pozabo.

Po uvodni slovesnosti smo si lahko ogledali različne dejavnosti Slovenske policije in Slovenske vojske. Svoje znanje so prikazali pripadniki specialne enote in policijski helikopter, vodniki službenih psov, ogledali smo si policijska vozila in različno opremo. Slovenska vojska je demonstrirala prikaz gašenja s helikopterjem, predstavili so modele različnih lovskih letal in vojaško opremo. Nastopila sta tudi Policijski orkester in orkester Slovenske vojske.

Druženje je potekalo v prijetnem vzdušju in prepričanju, da ljubezen do domovine še živi.

 

Tekst : Kira Taljat Biščanin

Foto: Erika Gerbec