VSESLOVENSKO ZBOROVANJE ZA MIR NA CERJU

V soboto 26.9.2020 je bila ob pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju vsakoletna osrednja slovesnost ob svetovnem dnevu miru, ki jo je pripravila Občina Miren-Kostanjevica v sodelovanju z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami združenimi v KoDVOS - Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Zaradi omejitev povezanih s preprečevanjem širjenja okužbe virusa SARS-Cov-2 je slovesnost potekala v ožjem krogu udeleženih.

Navzoče sta nagovorila Mauricij Humar, župan občine Miren- Kostanjevica in Gorazd HUMAR, predsednik Društva TIGR Primorske. V imenu KoDVOS-a je prisotne nagovoril dr. Tomo ČAS, predsednik Združenja SEVER. Slavnostni govornik pa je bil dr. Vasko SIMONITI, minister za kulturo RS. Prebrana je bila poslanica ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN-a Antonia Guterresa. Ob tej priložnosti je bila odkrita likovna mojstrovina Rudija Španzla "Veter pozabe", hommage a feldmaršal Svetozar Boroević von Bojna. Beseda o sliki: likovni kritik dr. Ferdinand Šerbelj.

Poleg ožjega števila povabljenih so bili na vseslovenskem zborovanju za mir navzoči praporščaki Zveze društev general Maister, Društva TIGR Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev in klubov MORiS ter Zveze slovenskih častnikov.

 Slovesnosti smo se udeležili tudi naši člani Društva veteranov Sever Severne Primorske s praporom in praporščakom Marjanom Sivka.

 Foto in tekst : Vid Šibelja