VSESLOVENSKO ZBOROVANJE ZA MIR

V soboto 21.9.2019 je bila ob pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju vsakoletna osrednja slovesnost ob svetovnem dnevu miru, ki jo je pripravila Občina Miren-Kostanjevica v sodelovanju z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami združenimi v KoDVOS - Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije.

Navzočim je zaželel dobrodošlico Mauricij Humar, župan občine Miren- Kostanjevica. V imenu KoDVOS-a je prisotne nagovoril general Alojz Štajner, predsednik Zveze slovenskih časnikov (ZSČ). Slavnostna govorka pa je bila Tanja Fajon, poslanka v Evropskem parlamentu, ki je orisala današnje razmere v svetu.»Danes je svetovni dan miru. Dan, ko naj bi se prekinili vsakršni spopadi, ko naj bi vladal mir. Naj bi se širilo spoznanje, da je svet v katerem vlada mir tudi možen« Ampak smo še daleč do tega je poudarila Tanja Fajon.Prebrana je bila poslanica ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN-a Antonia Guterresa.V kulturnem programu, ki ga je povezoval dr. Rok Andres so nastopali; Orkester slovenske policije, Moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna, dijaki umetniške gimnazije gledališko-filmske smeri, Gimnazija Nova Gorica, Kulturna akcija TIGR-Klub mladih in operna pevka Irena Yebuah Tiran.Poleg številnih zbranih so bili na vseslovenskem zborovanju za mir navzoči tudi praporščaki Zveze društev general Maister, Društva TIGR Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev in klubov MORiS ter Zveze slovenskih častnikov.

Slovesnosti smo se udeležili tudi naši člani Društva veteranov Sever Severne Primorske s praporom in praporščakom Marjanom Sivka.

Tekst foto in video: Vid Šibelja

  URL videoposnetek

https://youtu.be/_LiDEGO3Rl8