ZAKLJUČNA SLOVESNOST 35. POHODA NA TRIGLAV

V soboto, 10. julija 2021 je na biatlonskem stadionu na Pokljuki – Rudno polje potekala 35. zaključna osrednja spominska slovesnost, pohoda združenja borcev za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, SEVER in Slovenskih častnikov na Triglav. Spominski pohod posvečamo Triglavu - simbolu slovenstva in partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo in neodvisnost povzpele na vrh v letu 1944 in letu 1991 in razobesile slovensko zastavo. Pohod in zaključna prireditev predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.

Zaključna slovesnost na Pokljuki se je začela s postrojem patrulj 1944 – 1991 – 2021 in prihodom zastave Slovenske vojske ter praporov Prešernove brigade, ZVVS, ZSČ in ZPVD Sever.

Udeležence na prireditvi sta nagovorila Danijela MANDELJC, predsednica organizacijskega odbora in predsednica ZB za vrednote NOB Bohinj in Jože SODJA, župan Občine Bohinj. Slavnostni govornik pa je bil Marijan KRIŽMAN, predsednik Zveze združen borcev NOB Slovenije, ki je podrobno orisal pomen ZB med NOB in položaj Združenja borcev za vrednote NOB v današnjih družbenih razmerah.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Romana PURKART so oblikovali; Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, recitator Lojze ROPRET in Darko NIKOLOVSKI, slovenski raper, producent, igralec in aktivist.

Tako kot lansko leto so se na Cerju pridružili našim članom Društva Veteranov Sever Severne Primorske, člani pohodniki Društva veteranov Sever za Primorsko in Notranjsko iz Kopra in skupaj nadaljevali pohod na Triglav. Po zaključni slovesnosti na Rudnem polju ob povratku proti domu smo imeli v gostilni-brunarici »SLAP« v Podbrdu še postanek s prijetnim družabnim srečanjem ob kosilu in dobri pijači z obljubo, da to obliko tradicije pohoda na Triglav obdržimo tudi v prihodnje.

 

Tekst foto in video : Vid Šibelja

 

 Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/-mt2OU04LqY